Η γυναικεία ακράτεια ούρων μπορεί να θεραπευτεί

Η ακράτεια ούρων ταλαιπωρεί μία στις πέντε γυναίκες άνω των 40 ετών. Αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγιεινής που φέρνει την γυναίκα σε δύσκολη θέση, οδηγεί σε περιορισμό των φυσικών δραστηριοτήτων της και περιθωριοποίηση.

 

Συνήθως αντιμετωπίζεται μοιρολατρικά και με προκατάληψη, περίπου σαν «φυσιολογική» συνέπεια της τεκνοποιίας και της γήρανσης. Όμως οι πρόσφατες εξελίξεις της ιατρικής έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη του εξειδικευμένου κλάδου της ουρογυναικολογίας που προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα της ακράτειας.

 

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπεία, χειρουργική παρέμβαση, ή συνδυασμό αυτών, ανάλογα με την φύση του προβλήματος. Σε περίπτωση που ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση, αυτή γίνεται διακολπικά (χωρίς τομή στην κοιλιά), η νοσηλεία είναι μιας μέρας, η ανάρρωση και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτατη και τα αποτελέσματα άμεσα.

 

Καθώς το προσδόκιμο ηλικίας αυξάνεται και η ποιότητα ζωής αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για τη σύγχρονη γυναίκα, η ακράτεια ούρων καθίσταται σημαντικότατο πρόβλημα. Η γυναίκα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι υποχρεωμένη να το αποδεχτεί μοιρολατρικά, και ότι μπορεί να αναζητήσει και να βρει λύση. Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις σε εξειδικευμένα χέρια είναι πλέον απλές, ασφαλείς και έχουν θεαματικά αποτελέσματα.

 

Δρ Μιχαήλ Γ. Λιτός, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Ουρογυναικολόγος